Jul 27, 2012

Inspiration

Assalamualaikum

Tahun ini dua orang orang adik yang tinggi lampai akan menduduki peperiksaan PMR dan SPM. Ibu setiap kali skype or call mesti ceritakan kerisauan melihat mereka berdua ni hehe. Sebenarnya, 5 tahun yang lalu, the same thing happened, Nadiah and I both took PMR and SPM respectively - and I believe ibu serisau ini juga dulu. In fact, semua ibu bapa macamtu kan? Sekarang giliran Sumayyah dan Huda pulak.

Sebagai kakak sulung yang prihatin melihat keliatan adik-adik dalam belajar, seolah-olah menjadi tugas pulak untuk menjanjikan hadiah lumayan kepada mereka sebagai inspirasi. Hari tu berjanji tak ingat dunia, "Nanti akak kasi itu, kasi ini kalau dapat straight A's," Time tu fikir, sementara dekat US ni bolehlah berjanji macam-macam since branded item dan gadget dekat sini murah-murah. Tapi bila fikir balik, dah terlebih janji pulak, dah lah dua orang haisss

So, tadi bila mengira simpanan dalam bank and projection di masa hadapan, haruslah dimasukkan budget yang akan lebur kalau adik-adik dapat keputusan yang baik nanti. Bukan apa, bab menepati janji bila masa peperiksaan ni memang kena hati-hati, sebab ada family history disebaliknya. A story that always makes me laugh when I think about it :)

Semuanya gara-gara ayah. Waktu dia form 3 dan kena ambil LCE (Lower Certificate of Education, iaitu nama lama PMR), kakak ayah, Mak Lang waktu itu baru graduate dan dapat kerja di KL dengan gaji yang agak lumayan. Jadi Mak Lang pun berjanji dekat ayah, kalau ayah dapat 1 A, beliau akan kasi RM50 dekat ayah. Kata ayah, waktu tu result ayah takde lah hebat mana, so maybe Mak Lang tak rasa ayah akan dapat banyak A, tapi just nak inspired adikkan, haruslah exaggerate offer sikit.

Tapi, nak dijadikan cerita, ayah dapat 6 A's out of 7 subjects. Terus jadi top student dekat negeri Perak. (Zaman tu straight A's adalah sangat jarang ye kawan-kawan. Bukan macam sekarang, bersepah-sepah.) Natijahnya, Mak Lang sampai bayar ansuran bulanan dekat ayah sebab kena bayar RM300. Untuk pengetahuan umum, RM300 tahun 1973 besar nilainya sebab gaji pegawai kerajaan biasa pun dalam RM350 sebulan kot (tak sure part ni), kalau nak lebih jelas sila rujuk kos hidup per kapita Malaysia tahun 1970-an.

Jadi konklusinya, seorang kakak ada banyak tanggungjawab untuk adik-adik, walaupun janji mungkin memakan diri. Tapi demi kasih sayang, harus kugagahkan jua diri ini hehee

For my two angels, strive for the best and remember, there is nothing worth more to me than your happiness. I repeat, your happiness, not your excellent results. Allah is always with you guys, so don't ever lose hope.

Sekian, ramadhan kareem :)

10 comments:

umay said...

i so so so love you kakak yg menepati janji,lots of loves sumayyah :*

Atikah Adnan said...

I love you moreeeee :)

Qamaruls said...

jadi org kaya terus ayah awak hahaha

Atikah Adnan said...

Tahu takpe. OKB kejap LOL

Anonymous said...

buy imitrex - buy sumatriptan no prescription http://www.imitrexbenefits.net/, [url=http://www.imitrexbenefits.net/]cheap imitrex[/url]

Anonymous said...

imitrex cost - generic imitrex price http://www.imitrexbenefits.net/, [url=http://www.imitrexbenefits.net/]buy imitrex[/url]

Anonymous said...

6, [url=http://www.nexiumpricewatch.net/] Nexium Price [/url] - Generic Nexium - nexium price http://www.nexiumpricewatch.net/ .

Anonymous said...

6, [url=http://www.costofeffexor.net/]Effexor No Prescription[/url] - Effexor No Prescription - venlafaxine price http://www.costofeffexor.net/

Anonymous said...

11, [url=http://gtboy.com/]purchase doxycycline online [/url] - doxycycline for sale no prescription - where can i buy doxycycline http://gtboy.com/.

Anonymous said...

Blogger: Atikah A. - Post a Comment [url=http://www.buyingtopamaxcheap.net/] Buy Topamax Online [/url] generic topiramate - Topamax Without Prescription - cheap topiramate [url=http://www.acompliadietpillonsale.net/]buy acomplia no prescription [/url] acomplia price - acomplia weight loss - order acomplia online - http://www.acompliadietpillonsale.net/ [url=http://www.cymbaltarxbuyonline.net/]purchase cymbalta online [/url] generic cymbalta duloxetine - cymbalta price - cymbalta cost - http://www.cymbaltarxbuyonline.net/ [url=http://www.cymbaltarxbuyonline.net/]cheap cymbalta [/url] generic cymbalta - buy cymbalta online - buy cymbalta online no prescription - http://www.cymbaltarxbuyonline.net/